A beton új megközelítése az építészet, a belsőépítészet és a design világában új dimenziókat nyit. A mérnöki szerkezetek, az épületelemek, a burkolatok mellett a beton egyre gyakrabban jelenik meg bútorok, tájépítészeti elemek, különböző tárgyak anyagaként. Napjainkban a beton léptékváltása zajlik: a mérnöki-építészeti anyagból a szemünk előtt lesz a kortárs design egyik legújabb anyaga.
A betonnal való munka az anyag fizikai tulajdonságai és annak következményei – pl. az öntöttség, a súly és a méret – miatt a jól ismert anyagokhoz képest egészen új perspektívát nyit meg: az egyediség, a szinte korlátok nélküli formálhatóság révén tágabb tér nyílik az alkotók számára.
Ez valójában egy új kézművesség, hiszen egy beton bútor tervezése és a megvalósítása elválaszthatatlan egységet alkot. A tervezés és gyártás szoros összefüggése és egymásra utaltsága nem csak az egyedi projektekben, de a sorozatgyártás esetén is meghatározó.

A városi köztereken a nagy használati igénybevétel indokolja ennek a különösen strapabíró, ellenálló anyagnak a használatát. A kortárs betontechnológia cizellált minták, finom felületek létrehozását is lehetővé teszi, így lehet a beton felhasználása meglepően emberközeli. Előnyös fizikai tulajdonságaik mellett talán még fontosabb, hogy a beton bútorok mint objektumok alkalmasak arra, hogy egy teret finoman, mégis határozottan tagoljanak.

Egyedi és személyes motívumok
Valamennyi termékünk egyedivé tehető egy saját fejlesztésű grafikai eljárással. A betongrafikát a megrendelő elképzelése alapján tervezzük meg és készítjük el. Az eljárás során a betonfelületről eltávolítjuk a külső cementréteget, így láthatóvá válik a beton belső struktúrája, felszínre kerülnek alkotórészei. Az így megmunkált felület adja a kívánt grafikai motívumot. Minden bútorunk nagyszilárdságú finombetonból készül, így felületükön szokatlanul részletgazdag rajzolatok hozhatóak létre. A betongrafika nem kopik le, nem tűnik el, a termék teljes élettartama alatt a felület sajátja marad.

Bútoraink rendkívül sokféle térbeli helyzet létrehozására alkalmasak. A helyszíni elrendezés megtervezését konzultációkkal segítjük; igény esetén a bútorok elrendezésére tervjavaslatokat adunk. Műszaki adatlapokkal, 3D modellekkel és költségkiírással segítjük az építész és tájépítész tervezők munkáját. Valamennyi tervezői szolgáltatásunk díjmentes.

Valamennyi felhasznált anyagunk kipróbált, hosszú távú kültéri használatra alkalmas anyag.  Betonjaink saját fejlesztésű, speciális, nagyszilárdságú finombetonok (High Performance Concrete, HPC). Valamennyi betonkeverékünket magunk fejlesztjük, a kész beton szilárdsági tulajdonságait pedig független minősítő laborok segítségével teszteljük és minősíttetjük. A nagy szilárdságnak köszönhetően ez a beton rendkívül tömör, vízfelvétele elhanyagolható, így hosszú távon is fagyálló. A bútorainkon használt fém alkatrészek rozsdamentesek vagy horganyzottak és porfestettek, a fafelületek lazúrozott keményfából vagy vörösfenyőből készülnek. Termékeink így minden részletükben hosszú távú kültéri használatra alkalmasak.

Bútorainkat hosszú távra tervezzük. A beton tartós és ellenálló struktúrája garantálja, hogy telepítése után hosszú évekig a helyszín hasznos és karakteres eleme lesz. A betonfelületeket víz- és szennyeződés-taszító impregnálással látjuk el, így a termék könnyen karbantartható, tisztítható. A betonfelület általános háztartási tisztítószerekkel tisztítható, nincs szükség speciális eljárásokra, még a legtöbb falfirka esetében sem. Termékeink fenntartási költsége elenyésző.

Utcabútorainkat végleges, teherbíró, burkolt felületre kell elhelyezni és rögzíteni. Minden bútorunkat csomagolva, raklapra rögzítve adjuk át, így a termékek szállítása és mozgatása a szokásos szállítóeszközökkel és emelőgépekkel könnyen megoldható. A telepítéshez részletes telepítési útmutatót mellékelünk, illetve a felmerülő kérdések kapcsán műszaki segítséget nyújtunk. Igény esetén a szállítást és a telepítést saját csapatunkkal és gépparkunkkal végezzük.

CUBO a Design héten

| blog, frontpage | No Comments

Elindult a Design Hét, amelynek egyik fő programja a Magyar Formatervezési Díj kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. Külön büszkeség, hogy a zsűri azt a CUBO betonpadcsaládot is beválogatta a kiállítás darabjai…

CUBO készül

| blog, frontpage | No Comments

Kiállításra készül a CUBO betonkanapé! A kiállításról rövidesen bővebben.

neked is egy beton

| blog, frontpage | No Comments

Indul a 2015-ös őszi kurzus a MOME-n!

beton a tányérom

| blog, frontpage | No Comments

Fine dining készlet betonból. Kovács Máté, MOME Tárgyalkotó BSc munkája. Készült a VPI betonmanufaktúrában. (fotó: Kovács Máté)